Nieuwjaarsboom - Reisverslag uit Maloyaroslavets, Rusland van Wim - WaarBenJij.nu Nieuwjaarsboom - Reisverslag uit Maloyaroslavets, Rusland van Wim - WaarBenJij.nu

Nieuwjaarsboom

Door: Wim

Blijf op de hoogte en volg Wim

30 Januari 2019 | Rusland, Maloyaroslavets

Het is alweer eind januari, de feestdagen zijn weer achter de rug en het "gewone" leven gaat weer verder. Ik hoop dat jullie een goede tijd hebben gehad!

In Rusland valt Kerst niet eind december, maar op 7 januari. Dit komt, omdat de kerk hier de Juliaanse kalender gebruikt voor het bepalen van de feestdagen. Ook wordt Kerst hier buiten de kerk niet gevierd, het is wat vergelijkbaar met Hemelvaartsdag of Pinksteren in Nederland.

In Nederland kom je eind december automatisch in de kerstsfeer, maar hier niet; geen SkyRadio, geen kerstartikelen in de winkels en de week waarin Kerst viel, was gewoon een werkweek. Toch gingen we op zoek naar een kerstboom, maar dat bleek lastig! Een man lachte om ons en zei dat "nieuwjaarsbomen", zoals ze hier heten, niet worden verkocht voor 25 december. Uiteindelijk hebben we vlak voor kerst via via toch ergens een boom op de kop getikt; dat was de eerste in heel Maloyaroslavets, denk ik!

Wat wij met Kerst doen, doen Russen op Oudjaarsdag; samen met familie en vrienden ontzettend veel eten. Dit hebben we gelukkig wel gedaan met de mensen die we hier inmiddels ontmoet hebben en het was erg gezellig! Maar toen ik een paar dagen eerder de foto's van Kerstdiners in Nederland zag, had ik daar graag aangeschoven!

Eind december en in deze maand ben ik op diverse middelbare scholen langsgeweest. Via Anna ken ik diverse leraren Engels, die mij uitnodigen om gastlessen te geven. In deze lessen presenteer ik in het Engels wat over Nederland en mezelf. De meeste kinderen zijn super enthousiast en overspoelen mij met vragen; veel van hen hebben nog nooit een buitenlander gezien. Het is daarom erg leuk om te doen en om hun enthousiasme te zien.

Hiernaast heb ik ook deelgenomen aan een beroepskeuzebeurs voor de kinderen die dit jaar afstuderen. Dit moest wel in het Russisch. Ik heb er wat verteld over het werk wat ik in Nederland deed en werken en studeren in Nederland in het algemeen. Wie weet besluit een technisch talent naar Nederland te gaan! ;)

Ik heb een paar foto's toegevoegd, waaronder van reacties van kinderen op mijn lessen.